Status flaumsikringsprosjekt og info om opne kontordagar og folkemøte

Flaumsikring av Vågåmo er eit særdeles viktig prosjekt for kommunen, med tanke på framtidig utvikling av tettstaden Vågåmo. Vi ønskjer å dele informasjon fortløpande, då vi veit at det er mange som har spørsmål.

Det vil jamnleg bli arrangert opne kontordagar og folkemøte gjennom prosjektløpet, der NVE og kommunen stiller og svarar på spørsmål. Dei næraste datoane for dette finn du nedst i denne artikkelen.

Foto frå flaumen 2011 med høg vassføring i Finna - Klikk for stort bildeFrå flaumen 2011 Vågå kommune

 

 

Under følgjer ein statusrapport utarbeidd av NVE/Multiconsult ift status på arbeidet så langt. Det er viktig å gjere merksam på, som det går fram av rapporten, at det er eit tidleg stadium enno og at det så langt ikkje er trekt konklusjonar med tanke på løysingar.

 

"Planlegging og prosjektering helhetlig sikring av Vågåmo mot flom og flomskred – Prosjektstatus oktober 2023

Vågå kommune har bedt NVE om bistand til sikring av Vågåmo sentrum mot flom og skred. NVE har engasjert Multiconsult, sammen med NGI og DHI, for planlegging og prosjektering av helhetlige sikringsløsninger for området. Oppdraget tar utgangspunkt i resultatene fra «Mulighetsstudien for helhetlig sikring av Vågåmo» (NGI,2022). Mulighetsstudiet så overordnet på hvilke sikringsløsninger som man ut fra dette overordnede detaljeringsnivået mente var mulig. Det Multiconsult nå jobber med er mer detaljerte undersøkelser for å avklare gjennomførbarhet, deretter vil de aktuelle tiltakene detaljprosjekteres. Tiltakene består blant annet av en foreslått flomtunnel, terskler, utbedring av eksisterende sikring, flomvoller og flommurer for å sikre Vågåmo sentrum mot Finna, Otta og Nugga.

 

Pågående undersøkelser

Grunnundersøkelser

Det utføres grunnundersøkelser for å undersøke grunnforhold, byggegrunn og byggteknisk hensyn for de forslåtte tiltakene. Det utføres også miljøgeologiske undersøkelser for kartlegging av mulig forurenset grunn, slik at dette evt. kan hensyntas i videre arbeider. Grunneiertillatelser har blitt innhentet der det er aktuelt. Undersøkelsene hadde oppstart før sommeren 2023, og planlegges ferdigstilt innen oktober. 

Terrestrisk og akvatisk kartlegging

For å hensynta naturmangfold, inkludert fugl og fisk ved gjennomføring av tiltak er det utført kartlegginger i berørte områder. Kartleggingene legger også grunnlag for å vurdere om det er mulig å etablere habitatforbedrende tiltak for fisk eller andre miljøforbedrende tiltak i forbindelse med sikringstiltakene. 

Tilstandsvurdering av eksisterende flomverk

Eksisterende sikring langs Finna og Nugga har blitt befart og tilstandsvurdert for å vurdere behov for oppgradering, vedlikehold og reparasjon. Det er også utført/vil bli utført prøvegravinger.

 

Prioriterte vurderinger

Flomtunnel Finna

Finna utgjør den største flomfaren for Vågåmo sentrum. I mulighetsstudien ble det utredet en flomtunnel med to mulige inntaksplasseringer i Finna og utløp i Vågåvatn. For å kunne avklare helhetlige sikringsløsninger for Vågåmo er det nødvendig å avklare den tekniske og økonomiske gjennomførbarheten av en slik flomtunnel, samt beslutte en anbefalt inntakslokasjon å gå videre med. 

Grunnundersøkelsene viser at ved foreslått inntaksplassering ved trafostasjonen er det løsmassedekke og langt ned til berg. Et tunnelinntak her blir svært vanskelig gjennomførbart mtp. grunnforhold, terreng og tilgjengelig plass. Det blir vanskelig å etablere en tunnel nært elva, som også ivaretar tilstrekkelig fall mot Vågåvatn. Med dette som bakgrunn er det valgt å jobbe videre med en inntakslokasjon ved Sælatunga. For å vurdere et mulig tunnelinntak ved Sælatunga vurderes nå overordnet design av innløpskonstruksjon, dimensjoner, og geologiske og geotekniske forhold for å bekrefte om et inntak lar seg etablere på denne lokasjonen. 

Ved utløpet av tunnelen i Vågåvatn vurderes plasseringen langs Fv. 468 ut ifra grunnforholdene. Foreløpige undersøkelser viser at det er stor løsmassedekning også her, og det gjennomføres fremdeles undersøkelser for å vurdere de geologiske/ geotekniske forholdene for gjennomføring av et tunnelpåhugg og en utløpskonstruksjon. 

Det jobbes derfor med kartlegginger for å avklare hva som er gjennomførbart og ev. hvor det er gjennomførbart med nødvendige tiltak. Utforming av selve sikringsløsningene vil i hovedsak komme i etterkant av disse avklaringene.

Flomvoller mot Otta/ Vågåvatn

Fra mulighetsstudiet er det foreslått flomvoller for å sikre mot flom fra Otta/Vågåvatn, ved Klokkehaugen til rundkjøringen ved Rv. 15 og ved Kræmar-Sandbu. Avgjørende for funksjonen til disse flomvollene er at grunnen ikke er for permeabel, slik at grunnvann strømmer under vollene. Grunnundersøkelser utføres for å vurdere grunnvannsforhold slik at videre løsning kan vurderes. 

Her vil derfor også disse innledende kartleggingene danne grunnlag for hva som kan bygges og ev. hvor. Disse kartleggingene er nødvendige før man begynner å se i detalj på løsningsforslag og detaljprosjektering.

Flomsikring langs Nugga

For å utbedre flomsikring langs Nugga er det utført en tilstandsvurdering av eksisterende sikring.  Videre arbeides det med å oppdatere en flommodell med mer nøyaktige terrengdata slik at man kan legge til grunn riktige premisser for heving og utbedring av flomverk, samt riktig dimensjonering av bruer i vassdraget. Disse innledende undersøkelsene, oppmålingene og modell oppdateringer er nødvendige før man går videre med detaljering av løsninger.

Tilpasninger til landskap, miljø, kulturmiljø og friluftsliv

I tillegg til vurdering av de tekniske løsningene for flomsikring, vurderes det hvordan landskap, miljø, kulturmiljø og brukerinteresser ikke bare skal hensyntas, men også om løsningene kan tilpasses/integreres  for å skape en merverdi utover kun flomsikring. Eksempler på dette er vurderinger av landskapstilpasninger av inngrep og materialvalg, habitatforbedrende tiltak for fisk, hensyn til kajakkpassasje i Finna og tilrettelegging av gangstier for rekreasjonsopplevelser langs vassdraget. 

For en helhetlig vurdering av sikringsløsningene vil det utføres en konsekvensutredning for tiltakene. Konsekvensutredningen vil i tillegg til vurdering av flomsikkerhet omfatte vurdering av konsekvenser for vernegrunnlag i vassdraget, naturmangfold, kulturminner, brukerinteresser og landskap. Konsekvensutredningen vil også ta for seg forhold til relevant lovverk. Grunnlagsdata/ kartlegging av nå situasjon er i gang, men selve konsekvensutredningen vil først påbegynnes etter at det er besluttet hvilke tiltak man velger å gå videre med. 

 

Fremdrift leveranse 1

Første leveranse fra konsulent til NVE er planlagt 01.11.23. Leveransen vil beskrive gjennomførbarheten og kritiske utfordringer knyttet til flomtunnelløsningen, og danne grunnlag for om det vurderes som hensiktsmessig å gå videre til detaljprosjektering av flomtunnelen. NVE vil gjennomgå vurderingen, og i samråd med Vågå kommune beslutte om man går videre med flomtunnel eller ikke. 

Dersom flomtunnel vurderes som ikke gjennomførbart, vil man måtte revurdere de øvrige sikringsløsningen i Finna og utrede nærmere oppgradering av eksisterende flomvern. 

Prosess og informasjon

Det vil jevnlig bli avholdt åpne kontordager der det blir anledning til å komme med innspill og stille spørsmål. Videre vil det gjennomføres åpne folkemøter der det blir gitt informasjon og der man også kan stille spørsmål og komme med innspill. Vågå kommune informerer om dette ut til publikum/innbyggere. Vågå kommune sine nettsider vil også bli brukt aktivt for å informere om prosjektet.

NVEs ferdige plan for sikringstiltakene (tiltaksplan) planlegges ferdigstilt i løpet av mars 2024. Denne prosessen knyttes opp mot reguleringsarbeidet etter plan- og bygningsloven som utføres av Vågå kommune. Deretter skal det utarbeides prosjekteringsdokumentasjon og anbudsgrunnlag for utlysing av utførende."

 

Opne kontordagar og folkemøte

Som nemnt innleiingsvis, vil vi og halde opne kontordagar og folkemøte, for å dele informasjon og svare på spørsmål.

Neste open kontordag blir onsdag 25. oktober, på kommunehuset, med moglegheit for “drop-in” for den som ønskjer, i tidsromma 13.00 - 15.00 og 17.00 - 19.00. Dette er eit tilbod om individuelle samtaler for dei som ønskjer det.

Neste folkemøte blir måndag 4. desember, kl 18.00 - 20.00, på Vågå kulturhus. Dette blir følgt opp med ein ny, open kontordag tysdag 5. desember, også då med “drop-in” for dei som ønskjer ei individuell samtale med NVE/Vågå kommune. Klokkeslett for 5. desember blir det lagt ut informasjon om nærare datoen.