Viktig melding

Vågå kommune er igang med Friskus aktivitetskalender!

Nå kan næringsliv og friviljuge lag og organisasjonar synleggjere arrangement og aktivitetar på ei felles side. Dette gjer det mykje enklare for deg som innbyggjar å få oversikt på kva som skjer. 

Gå til vaga.friskus.com

Er di bedrift, lag eller organisasjon arrangør av noko i Vågå? Da kan du opprette ein arrangørprofil, og legge ut arrangementet ditt heilt gratis!


 

Fjellandbruk

Det finnes 71 kommuner i Norge som defineres som fjellkommune. Disse utgjør 30 % av alt landareal her i landet, og er fordelt på åtte fylker i Sør-Norge.

Fjellandbruk i tall - rapport frå Nasjonalt senter for fjellandbruk

  • 20 % av matproduksjonen i Norge skjer i fjellregionen
  • 30 % av Norges areal er en fjellkommune
  • 5 % av landets befolkning bor i en fjellkommune
  • 18 % av de sysselsatte i fjellregionen jobber i jordbruket
  • 15 % av verdiskapingen i norsk jordbruk kommer fra fjellandbruket
  • 68 % av melkebrukene i fjellregionen har under 30 melkekyr
  • 53 % av melkekyrne står fortsatt på bås, i Valdres er det 77 %
  • 20 % av melka og 20 % storfekjøttet blir produsert i fjellregionen
  • 67 % av landets setre ligger i fjellet
  • 31 % av landets hytter ligger i en fjellkommune
     

Fakta om fjellandbruket

Fjellandbruket har flere fortrinn som blant annet er viktig for beredskapen i Norge.

  • Matproduksjon: Fjellandbruket bidrar til lokal matproduksjon, noe som er essensielt for å sikre selvforsyning og matsikkerhet, spesielt i krisesituasjoner.
  • Klima: landbruk basert på utmarksbeite i fjellet er en av de mest klimavennlige måtene å produsere mat på i Norge. Det biologiske mangfoldet gjør Norge bedre rustet til å takle klimaendringene, vi har et større spekter av arter å spille på.
  • Biologisk mangfold: Bevaring av kulturlandskap og tradisjonelle dyre- og plantearter er viktig for å opprettholde økosystemer som er motstandsdyktige mot klimaendringer og andre utfordringer.
  • Næringsliv og sysselsetting: Fjellandbruket skaper arbeidsplasser i bygder, noe som er viktig for å opprettholde befolkningen i distriktene og motvirke fraflytting. En arbeidsplass i primærjordbruket gir grunnlag for en arbeidsplass i relatert industri og annen virksomhet i regionen.
  • Kunnskap og tradisjon: Bønder i fjellområder besitter kunnskap om bærekraftig drift og tilpasning til lokale forhold, noe som er nyttig i kriser. De er brannmenn, letemannskap og vaktmestere, de er grunneiere i hytteområder og leverandør av lokale tjenester og produkter.

 

Landbruket i fjellregionen har også noen utfordringer som produsenter i lavlandet ikke har, og som gjør det mer sårbart. Dette gjør at man må ta hensyn til fjellandbruket gjennom utforming av landbrukspolitikken.

 

  • Små besetninger; få kyr gir mindre rom for å investere i løsdrift, inntjeningen er for dårlig.
  • Lange avstander; gårdene ligger ofte langt fra større knutepunkt for handel, utfordringer med tanke på kjøp av driftsmidler og tilgang på servicefunksjoner.
  • Kort vekstsesong; færre muligheter for hva man kan dyrke, og antallet slåtter blir færre
  • Små og bratte arealer; et annet krav til maskinparken, mye kjøring mellom teiger.
  • Seterdrift; For flere er seterdrifta avgjørende for å få nok fôrgrunnlag til å drifte gården gjennom vinteren. Dette er i tillegg et ekstra sted hvor man må investere og vedlikeholde.
  • Kyr på bås: Mange kyr står på bås, dette er fjellandbrukets største utfordring framover
  • Kostnadsnivået: samme som resten av landet, men mindre inntjening med færre dyr 

     

Snu utviklingen

Landbruket i fjellregionen har mange likheter med det nord-norske landbruket. Utfordringene med små besetninger, lange avstander, kort vekstsesong og små areal er sammenlignbare. Ut ifra tallene i rapporten «Fjellandbruket – Status og utvikling i landbruket i fjellkommunene i Norge» (Sintef/ Ruralis), ser vi at landbruket i fjellet har samme utvikling som det nord-norske landbruket. Det er viktig at den negative utviklingen stoppes før det blir like vanskelig å drive gårdsbruk i fjellregionen som i Nord-Norge.

 

 FjellregionenNord-Norge
Stabilt folketall

0 %

1 %

Antall gårdsbruk-12 %

-19 %

Jordbruksareal per bruk

13 %

22 %

Areal i drift

-0,4 %

-1,2 %

Produksjon av melk

-12 %

-12 %

Antall melkekyr

-10 %

-9 %

Fôrressurser hentet på utmarksbeite

-7 %

-10 %

Årsverk i jordbruket

-7 %

-13 %

 

 

 

Andel kyr på bås

53 %

57 %

Årsverk i jordbruket

9.778

5.887

Andel årsverk tilhørende jordbruket (i regionen)

12 %

4 %

Tall utvikling: 2015 – 2023
Tall konkret: 2023
 

Gårdsbrukene i fjellregionen er i gjennomsnitt mindre enn i Nord-Norge og landet for øvrig. 68 % av brukene har under 30 melkekyr, i Nord-Norge er tallet 57 %. Stor nedgang i antall bruk gir en vekst i areal per bruk for de som blir igjen og kjøper opp jorda. Areal i drift totalt er relativt stabilt.

Fjellregionen mottok 26 % av investeringsrammen (2015-2024) til 21 % av landets produsenter. Nord-Norge mottok 15 % fordelt på 8 % av landets produsenter. Det har med andre ord vært investert mer per bruk i Nord-Norge enn hva det har vært investert per bruk i fjellandbruket i denne perioden.

Landbruket i fjellregionen har stor betydning for sysselsetting (17.300 sysselsatte) og verdiskaping (nesten 14. milliarder). Med dette utgjør landbruket cirka 12 % av arbeidsplassene regionen i snitt. For Nord-Norge er tallet på 4 %, og i landet ellers utgjøre landbruket knapt 5 % av arbeidsplassene.


Setring og seterkultur ble i desember 2023 skrevet inn på UNESCO sin liste over immateriell kulturarv. 3/4 av norske setre i drift ligger i fjellet. De siste årene har det vært en stor nedgang i antall aktive setre i takt med reduksjonen i melkeproduksjon, og siden 2015 har 30 % av alle setre i fjellet forsvunnet. Det må være et mål for Norge å øke antallet setre som er en del av driftsapparatet i fjellregionen. Da må antallet gårdsbruk i regionen opprettholdes.